Hoe verwijder ik een grote ontstopping in het toilet?

Hoe verwijder ik een grote ontstopping in het toilet?

Als het toilet verstopt is, is dat natuurlijk erg vervelend en wil je dit zo snel mogelijk opgelost hebben. Het toilet wil je in de eerste plaats ontstoppen omdat het uiteraard onbruikbaar is. Ook is er een grote kans dat het toilet overstroomt: spoel je per ongeluk nog eens door en het water kan niet weg, dan overstroomt het, met alle vieze gevolgen van dien. Dit geeft dan weer vieze geurtjes die je uiteraard ook liever niet in je huis hebt. Voldoende reden dus om een verstopt toilet zo snel mogelijk op te lossen.

Er zijn meerdere oorzaken van een verstopt toilet en als de ontstopping verwijderd is, is het ook belangrijk om te weten hoe je de volgende keer een ontstopping kunt voorkomen.

Oorzaken van een verstopt toilet

Een verstopt toilet kan ontstaan door meerdere oorzaken.

 1. De meest voorkomende oorzaak is dat allerlei vreemde voorwerpen worden doorgespoeld, zoals maandverband, tampons, luiers, condooms of gewoon te veel toiletpapier tegelijkertijd. Deze zaken lossen niet op in water, waardoor ze kunnen blijven steken en zo een verstopping veroorzaken. Ook kan het zijn dat de afvoerbuis niet overal even breed is waardoor dit op een wat smaller stuk of in een bocht blijft zitten.
 2. Kalkaanslag is ook een oorzaak die we vaak zien terugkomen. Dit ontstaat langzaam over de tijd waardoor je het vaak nauwelijks door hebt. Door de aanslag aan de binnenkant van je leidingen ontstaan er plekken waar de leiding smaller wordt of waar vuil aan kan blijven kleven. Op die manier ontstaat er langzaam een steeds grotere afsluiting die uiteindelijk tot een volledige blokkade kan leiden.
 3. Vet- en etensresten kunnen ook een oorzaak zijn. Je verwacht dit misschien eerder in de afvoer van een keuken, maar soms worden vet en eten ook via het toilet weggespoeld. Besef dat vet in koud water stolt en zich zo kan vastzetten aan de binnenkant van de afvoer. Hierdoor neemt de kans op verstoppingen toe.
 4. Gebrekkige installatie of het gebruik van verkeerde aansluitingen kan ook voor verstoppingen zorgen. Dit is moeilijker te detecteren omdat de leidingen meestal weggewerkt zitten in de wanden of de vloer. De leidingen kunnen smaller zijn of er kunnen randen in de buizen zitten waar het vuil achter blijft hangen.
  • Twijfel je aan de kwaliteit van jouw installatie, overweeg dan een camera-inspectie om de leidingen van binnenuit te bekijken en zo tijdig eventuele gebreken te detecteren.
 5. Verzakkingen, scheuren of breuken in de leidingen kunnen ook een oorzaak zijn van een verstopping. Via een scheur kan zand of ander vuil van buiten de buizen in de leiding spoelen. Als dit teveel wordt, zal de afvoer verstopt raken. De moeilijkheid hiermee is dat dit hersteld zal moeten worden, anders zal de verstopping blijven terugkeren.

Hoe een verstopt toilet voorkomen?

Uit de verschillende oorzaken kunnen we direct al een aantal preventieve maatregelen afleiden om een verstopt toilet te voorkomen.

 • Let er op wat je doorspoelt door de WC. Dingen als maandverband, tampons, luiers en condooms horen in de vuilbak en niet in het toilet.
 • Ook etensresten spoel je beter niet door het toilet. Heb je vloeibare etensresten, probeer ze dan op te vangen met een stuk keukenpapier zodat ze eenvoudig in de vuilbak kunnen.
  • Heb je toch af en toe wat vet of etensresten door het toilet gespoeld, maak dan eens een emmer met warm water (dit mag niet koken, zie hieronder) en doe daar wat afwasmiddel door. Door dit rustig door het toilet te gieten, zullen de leidingen ontvet worden.
 • Kalkaanslag voorkomen is in sommige gebieden erg lastig vanwege het harde water. Overweeg bijvoorbeeld om een waterontharder te plaatsen, dit heeft overigens ook een groot voordeel in het behoud van andere apparaten zoals je wasmachine en kranen. Heb je (nog) geen waterontharder, ontkalk dan regelmatig het toilet. Let er wel op dat je geen agressieve middelen gebruikt, aangezien dat dan wellicht weer de leidingen of rubbers kan beschadigen.
 • Is de kans op een ontstopping groot, overweeg dan om regelmatig een preventieve reiniging te doen. Dit kan bijvoorbeeld door zo nu en dan een emmer warm water met baking soda door het toilet te gooien.

Hoe ontstop ik mijn toilet?

Is je toilet toch verstopt, om welke reden dan ook, dan zul je moeten ontstoppen. Er zijn verschillende mogelijkheden, gaande van kleine eenvoudige acties tot het grote werk.

 1. Is het vuil zichtbaar, bijvoorbeeld een grote prop toiletpapier, dan kun je het wellicht gewoon uit de WC halen met je handen. Uiteraard draag je dan liefst wel rubberen handschoenen ;-)
 2. Gebruik een plopper of ontstopper. Dit is een stok met daaraan een rubberen zuignap waarmee je druk kunt opbouwen om zo het vuil los te laten schieten. Maak hiervoor eerst het rubber flexibel door het onder warm water te houden. Vervolgens plaats je de rubberen zuignap stevig over de afvoer. Let er op dat er een beetje water in de afvoer staat, zodat je meer zuigkracht kunt opbouwen. Beweeg nu de plopper krachtig op en neer om het vuil los te trekken.
 3. Bij de preventieve middelen hierboven noemden we al even een emmer warm water met baking soda of afwasmiddel. Let er op dat het water niet kookt, aangezien dat het plastic of rubber in de leidingen kan aantasten. Giet het mengsel langzaam in de afvoer en laat dit een nachtje inwerken. In combinatie met de plopper (zie hierboven) is dit vaak een effectief middel voor simpele verstoppingen.
 4. Is de verstopping hardnekkiger, dan is de ontstoppingsveer ook een mogelijkheid. Steek deze voorzichtig in de afvoer tot aan de verstopping. Met draaiende en duwende en trekkende beweging kun je zo proberen door de verstopping te geraken en deze te verwijderen. Spoel zeker nog eens goed na met veel water om zeker te zijn dat alles weg is.
 5. Weet je waar de verstopping zit en krijg je het niet verwijderd, dan is het ook een mogelijkheid om het toilet of wat leidingen te demonteren. Dit is wel ingrijpender maar kan een effectieve oplossing zijn om zeker te zijn dat de ontstopping volledig opgelost wordt. Let er op om alles goed terug te plaatsen met gebruik van de juiste materialen.
 6. Een laatste redmiddel is de professionele ontstoppingsdienst. Zij beschikken over gespecialiseerde apparatuur om elke ontstopping effectief te kunnen verwijderen. Ook zullen zij adviseren over hoe toekomstige ontstoppingen voorkomen kunnen worden.

Wat NIET te doen om het toilet te ontstoppen?

Wellicht net zo belangrijk is om te weten wat je juist niet moet doen om je toilet te ontstoppen. Zo voorkom je dat de verstopping erger wordt en voorkom je schade op de lange termijn.

 • Een chemisch ontstoppingsmiddel is nooit een goed idee. Dit tast de leidingen en rubbers van binnenuit aan waardoor je op de lange termijn alleen maar meer problemen zal krijgen.
 • Ook ijzerdraad gebruiken is geen goed idee. Hiermee kun je de leidingen onbedoeld beschadigen en tegelijkertijd is het niet zo effectief als een ontstoppingsveer.
 • Met de WC-borstel zal het toilet ook niet ontstopt geraken. Hiermee is de kans groot dat je het vuil juist verder aanduwt en steviger vastzet in de leiding waardoor het alleen maar moeilijker wordt om te ontstoppen.
 • Een hogedrukreiniger lijkt misschien een logische keuze om zo met waterdruk de ontstopping op te lossen. Let hier echter mee op, aangezien dit voor waterschade kan zorgen in de ruimte rond het toilet.
 • Het is wellicht verleidelijk om te blijven proberen om door te spoelen, maar ook dit kan de verstopping juist verergeren. Het vuil kan juist verder worden samengedrukt waardoor het hardnekkiger vast komt te zitten. Ook zal het water dat niet weg kan spoelen wellicht het toilet doen overstromen, met alle gevolgen van dien.

Hulp nodig?

Hebben bovenstaande zaken niet het gewenste effect of komt de verstopping snel weer terug? Overweeg dan eens om onze professionele service in te roepen. Wij helpen u om van de verstopping af te komen en bieden tevens preventieve oplossingen om verstopping in de toekomst te voorkomen.

FR

ONTSTOPPING-GOOSSENS-LOODGIETERIJAlfons Gossetlaan 44A, 1702 Dilbeek (Brussel)


Mobile Number : +32 483 73 83 16

Office telefoonnummer : +32 2 527 19 00


VAT: 0809.216.857

Bevestig aub dat u geen robot bent door de letters van de afbeelding in te voeren.